Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Δελτίο τύπου 21/2/10 Συνέδριο για τις υποδομές στην Κέρκυρα, η επόμενη μέρα!

Ο πρόεδρος του ν.τ. της Π.Ε.Π.Φ.Α. κ. Νίκος Πέρρος.
Το ακροατήριο την 1η μέρα.

Δελτίο τύπου 21/2/10
Συνέδριο για τις υποδομές στην Κέρκυρα, η επόμενη μέρα!
Έληξαν οι εργασίες του συνεδρίου με τίτλο «Κερκυραϊκές αθλητικές υποδομές στον 21ο αι. πραγματικότητα, προοπτική» που διοργάνωσε το Νομαρχιακό τμήμα Κέρκυρας της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής μέσα σε κλίμα ικανοποίησης από την μια για την πλήρη οργανωτική του επιτυχία αλλά και έντονου προβληματισμού αφού για μια ακόμη φορά βγήκαν στην επιφάνεια η ένδεια αθλητικών υποδομών στον νομό της Κέρκυρας και οι τεράστιες ευθύνες της πολιτείας γι αυτήν την κατάσταση.
«είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη του συνεδρίου. Ήταν μια ευκαιρία ανάδειξης των προβλημάτων που χρονίζουν στον τομέα αθλητικές υποδομές, ευκαιρία να βγουν συμπεράσματα για τις αιτίες που φθάσαμε στο σημείο μηδέν και μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε ευθύνες και να δρομολογήσουμε καταστάσεις που θα δώσουν λύσεις, μεσο- και μακροπρόθεσμες. Δόθηκε βήμα κατάθεσης προβληματισμού και προτάσεων στην τεράστια πλειοψηφία τω ν αθλητικών παραγόντων από διαφορετική σκοπιά. Όλοι συγκλίναμε σε διαπιστώσεις που μπορούμε να τις επικεντρώσουμε στα λόγια του γραμματέα της ΕΠΣ Κέρκυρας κου Ποζίδη για αθλητισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο. Όλοι δεχτήκαμε πως οι ανάγκες για άθληση δεν ικανοποιούνται σε καμιά περίπτωση με την υπάρχουσα κατάσταση, ούτε με τα όσα κατά καιρούς μας υπόσχονται. Δεν δεχόμαστε πως η κρίση την οποία επικαλούνται πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας να απεμπολήσουμε συνταγματικά δικαιώματα μας. Σαν ΠΕΠΦΑ δηλώνουμε πως το συνέδριο ήταν η αρχή, ότι εμπιστευόμαστε την δυναμική του αθλητικού κινήματος. Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, χωρίς φόβο, χωρίς κολακείες και υποσχέσεις για εύκολους δρόμους, τους λέμε την αλήθεια, το τι σκεπτόμαστε. Πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στρατευτούμε μια ώρα νωρίτερα σήμερα στη προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης για τον Κερκυραϊκό αθλητισμό πραγματικότητας. Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις..» τόνισε πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ Κέρκυρας κος Πέρρος Νίκος.
Ο γραμματέας και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής κος Σκορδίλης αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν την σοβαρότητα του εγχειρήματος: «51 εισηγήσεις, σε μια διαδικασία 11 ωρών δίνει το στίγμα της μαζικότητας στις συμμετοχές και του έντονου προβληματισμού. Δυστυχώς και παρά το ότι προβλέψαμε χρόνο για διάλογο, δεν μας επιτράπηκε χρονικά να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην συζήτηση, χωρίς να μειώνει τα αποτελέσματα αφού οι εισηγητές κάλυψαν τον Κερκυραϊκό αθλητισμό στο σύνολό του. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και δηλώνουμε πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πεισμώσαμε ακόμη περισσότερο από την δύναμη της μαζικής ανταπόκρισης της Κερκυραϊκής κοινωνίας»
Επίσης για τα αποτελέσματα του συνεδρίου μας μίλησε και ο Άκης Παυλογιάννης, Δρ ιστορίας του αθλητισμού, μέλος της επιστημονικής επιτροπής και επιφορτισμένος με την σύνταξη των αποτελεσμάτων «τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν πράγματι μια σπουδαία παρακαταθήκη για το αύριο του Κερκυραϊκού αθλητισμού. Το περιεχόμενο των εισηγήσεων, οι παρατηρήσεις και παρεμβάσεις του ακροατηρίου, οι έγγραφες απόψεις που κατατέθηκαν στην γραμματεία, θα συγκεντρωθούν, θα κωδικοποιηθούν και δοθούν στην δημοσιότητα πολύ σύντομα. Τέτοια πρωτοβουλία, με την μαζικότητα του θεματικού συνεδρίου δεν έχει προηγούμενο στον νομό μας. Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα»
Επίσης ικανοποιημένοι δήλωσαν οι διοργανωτές και για την συμμετοχή του κλάδου στο συνέδριο «παρακολούθησαν το συνέδριο αρκετοί συνάδελφοι, πολλοί από αυτούς δεν έλειψαν στιγμή. Και το πιο σημαντικό εγγράφηκαν περίπου 30 νέα μέλη. Θέλουμε τους συναδέλφους Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής να συσπειρωθούν γύρω από τον σύλλογο και τους σκοπούς του. Έχουμε διαμορφώσει ένα αισιόδοξο πλάνο παρεμβάσεων με επιστημονικές ημερίδες και διαλέξεις και η συμμετοχή τους η ενεργή προσδίνει μηνύματα αισιόδοξα στον κλάδο μας…» τόνισε ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος επιμόρφωσης κος Σγούρος Βασίλης.
Ενώ το μέλος του ΔΣ της ΠΕΠΦΑ κα Καρδάμη Μέλπω δήλωσε: «Τα υπάρχοντα προβλήματα του Κερκυραϊκού αθλητισμού τεχνηέντως παρουσιάζονται ως αναπόφευκτα, ως το λογικό να συμβαίνει. Αντίθετα, ως εκτός πραγματικότητας, ως αιθεροβάμων, αντιμετωπίζεται όποιος διεκδικήσει πραγματικά το δικαίωμα στην άθληση, που μόνο ο λαϊκός αθλητισμός μπορεί να διασφαλίσει. Όποιος υποστηρίξει ότι ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και όχι εμπόριο. Όποιος ζητήσει αθλητισμό για όλους, συστηματικό και οργανωμένο, με κύριο φορέα το σχολείο, φροντίδα για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τις - μικρότερες ή μεγαλύτερες - δυνατότητές τους, και επισταμένη καλλιέργεια της κλίσης που το καθένα παρουσιάζει. Αθλητισμό σε όλες τις γειτονιές, με προγράμματα μαζικής λαϊκής άθλησης μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χωρίς οικονομική επιβάρυνση του αθλούμενου. Με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων χώρων και υποδομών. Με αξιοποίηση του τεράστιου κι ανεκμετάλλευτου αποθέματος γυμναστών και προπονητών. Αυτά υιοθετούμε σαν σκέψη και αντικείμενο διεκδίκησης, καθότι ανήκουν στη σφαίρα του εφικτού. Δεν είναι το φυσιολογικό σωματεία αθλητικά ερασιτεχνικά, απεγνωσμένοι γονείς κι αθλητές - επαίτες, να αναζητούν «χορηγούς» για να λειτουργήσουν»

Παράλληλα με το συνέδριο λειτούργησε έκθεση από φορείς στο φουαγιέ του δημ θεάτρου. Διακρίναμε έκθεση από την δράση της ΠΕΠΦΑ, από το ιστορικό του κερκυραϊκού αθλητικού κινήματος, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που επιμελήθηκε η υπεύθυνη του Γυμναστηρίου του ΙΠ κα Γιόγιακα, την Γυμναστική την ενόργανη από την πρωτεργάτισσα Μίκα Γιούργα, τον Στίβο, το Χαντμπολ και τα όμορφα τουρνουά που διεξήγαγε, φωτογραφικό υλικό από την ιστορία του Κερκυραϊκού ποδοσφαίρου από τον Βίκη Παργινό, παρουσίαση του Πανευρωπαϊκού Beach Handball από τον Δήμο Μελιτειέων, παρουσίαση από τις ερωτήσεις στην βουλή του ΚΚΕ για το ΕΑΚΚ και για την ασφάλεια των αθλουμένων, παρουσίαση της Άρσης Βαρών, του Ναυσίθοου. Επίσης καθ’ όλην την διάρκεια του συνεδρίου λειτούργησε αναψυκτήριο, το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπήρχε εικόνα και ήχος έξω από την αίθουσα του συνεδρίου, μετατράπηκε σε χώρο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων από τους παραβρισκόμενους.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ κος Χαραλάμπους, ο νομάρχης κος Πουλημένος που παρουσίασε και τις παρεμβάσεις της ΝΑ στον τομέα του αθλητισμού, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κος Μικάλεφ καθώς και ο υπεύθυνος αθλητισμού κος Κουλούρης, οι Δήμαρχοι Μελιτειέων κος Λειβαδιώτης και Θιναλίων κος Βάρελης, ο πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ κος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Χονδρογιάννης, , ο πρώην νομάρχης κος Παγκράτης, η Ολυμπιονίκης Μαρία Γεωργάτου, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν η Γ.Γ, περιφέρειας Ιονίων Νήσων κα Αλεξανδρίδου και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κος Γαβαλάς που για υπηρεσιακού λόγους απουσίαζε από την Κέρκυρα.
Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας κος Μεταλληνός, η κα Σπίνουλα Κατερίνα από την περιφερειακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ κος Πιτσιάβας, εκπρόσωπος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κέρκυρας κος Προβατάς ο οποίος συμμετείχε και στο προεδρείο, η κα Σκέμπρη από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, ο κος Σαμοϊλης από την γραμματεία του ΠΑΜΕ Κέρκυρας.
Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν ιδιαίτερα την ΝΑ Κέρκυρας, τον Δήμο Κερκυραίων και το Επιμελητήριο Κέρκυρας για την συμβολή τους στην υλοποίηση του συνεδρίου. Επίσης ευχαρίστησαν του χορηγούς επικοινωνίας για την συμβολή τους στην ενημέρωση του κοινού, τους εργαζομένους στο Δημ Θέατρο καθώς και την διεύθυνση του ξενοδοχείου «Βρετάνια». Να σημειώσουμε πως μέσα από την διεύθυνση του corfupress.com, του Κερκυραϊκού ειδησεογραφικού πορταλ, το συνέδριο μεταφέρθηκε ζωντανά σε κάθε μέρος της γης! Επίσης ενημερώνουν πως οι εισηγήσεις για τις υποδομές στους Παξούς, για το Ποδήλατο και για την αθλητική δημοσιογραφία είναι οι πρώτες που θα δημοσιοποιηθούν!



Προσθέτω τον χαιρετισμό της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού
Άντζελα Γκερέκου



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Κερκυραϊκές αθλητικές υποδομές στον 21ο αιώνα, πραγματικότητα, προοπτική»


Με μεγάλη μου χαρά και ταυτόχρονα υψηλές προσδοκίες χαιρετίζω τις εργασίες του τόσο επίκαιρου, ενδιαφέροντος και πάνω από όλα απαραίτητου συνεδρίου σας. Ταυτόχρονα εύχομαι, αυτό να συμβάλει τα μέγιστα στην επικοινωνία και τη ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμών μεταξύ σας και μεταξύ όλων, όσοι ενδιαφέρονται για τα αθλητικά πράγματα του τόπου μας.

Ο αθλητισμός έχει δώσει πάρα πολλές και σημαντικές διακρίσεις, τόσο στους Κερκυραίους αθλητές και αθλήτριες όσο και στην ίδια την Κέρκυρα. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχει και παρελθόν και παρόν και το σημαντικότερο μέλλον στον αθλητισμό μας. Είναι άλλωστε βαθιά πεποίθησή μου ότι οι αθλητικές δραστηριότητες μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαιτέρως για τους νέους. Κατά συνέπεια, δεν μπορείτε παρά να με θεωρείτε σταθερή αρωγό σε αυτή σας την προσπάθεια και στον τομέα των υποδομών.

Σημαντική είναι εξάλλου και η συμβολή των διοργανωτών, οι οποίοι ενισχύουν τέτοιες προσπάθειες και βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους, οι οποίοι με τη συνεχή τους παρουσία στους αγωνιστικούς χώρους επιτελούν το λειτούργημα του προπονητή, του γυμναστή, του δασκάλου των νέων μας.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι αυτό το διήμερο να είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμο και αποδοτικό τόσο στον επιστημονικό διάλογο όσο και στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας!

Άντζελα Γκερέκου

Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού


Δεν υπάρχουν σχόλια: