Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Αφιέρωμα της εκπομπής «Αξιον Εστί» στον Κλασικό Αθλητισμό


Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής είναι το κεντρικό πρόσωπο στην εκπομπή του Βασίλη Βασιλικού «Αξιον Εστί» που είναι αφιερωμένη στον κλασικό αθλητισμό και προβάλλεται από την τηλεόραση της ΕΤ 3 την Παρασκευή 10 Απριλίου και ώρα 00:30.

Ο κ Σεβαστής συνομιλεί με τον Βασίλη Βασιλικό για την ιστορική διαδρομή των αθλητικών συλλόγων στη χώρα μας και τον ρόλο που έπαιξαν σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Επίσης, για τα επιτεύγματα και τα προβλήματα των Ελλήνων πρωταθλητών, τις παρενέργειες του πρωταθλητισμού, την εμπορευματοποίηση, την χρήση ουσιών και τα υγιή κύτταρα για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Σχολιάζει, επίσης, σχετικά βιβλία οι συγγραφείς των οποίων φιλοξενούνται στην εκπομπή και είναι:

Η καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, στο βιβλίο της «Αθλητισμός και όψεις της αστικής κοινωνικότητας», ξετυλίγει το νήμα της δραστηριότητας των Γυμναστικών και αθλητικών Σωματείων, ξεκινώντας από το 1870, εξετάζει τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 και καταλήγει στις μεγάλες αλλαγές που επέφερε στον αθλητισμό της Ελλάδας η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Ο Κώστας Τσαγκαράκης, συγγραφέας του βιβλίου «Γιώργος Παπαβασιλείου: Ο θρύλος των Στηπλ», παρουσιάζει την πορεία του πρωταθλητή και Βαλκανιονίκη ο οποίος στις δύσκολες συνθήκες της μεταπολεμικής Ελλάδας και του Εμφυλίου κατόρθωσε να αναδειχτεί σε πρότυπο αθλητή και ανθρώπου.

Ο παλαίμαχος πρωταθλητής Γιώργος Παπαβασιλείου, αποκαλύπτει στον Βασίλη Βασιλικό στιγμιότυπα από την μακρόχρονη πορεία του αλλά και την διαρκή προσήλωση του στον στίβο που συνεχίζει να τον υπηρετεί συμβουλεύοντας και βοηθώντας νεαρούς αθλητές στον δύσκολο αγώνα τους.

Στη συνέχεια ο πρωταθλητής Ευρώπης Περικλής Ιακωβάκης περιγράφει την καθημερινότητα του, την εμπειρία του από διεθνείς διοργανώσεις και την επίπονη προσπάθεια των αθλητών στίβου προκειμένου να κατακτήσουν μια διάκριση.

Τέλος, η σχολική σύμβουλος Φυσικής Αγωγής και ιδρυτικό μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης του διεθνούς οργανισμού αντι-ντόπινγκ WADA Νέλλη Αρβανίτη παρουσιάζει τον συλλογικό τόμο «Το ντόπινγκ στον αθλητισμό: Γνώση και Πρόληψη» που περιλαμβάνει θέματα για την αθλητική παιδεία, το Ολυμπιακό πνεύμα, τις αγωνίες των πρωταθλητών και τα κακώς κείμενα, όπως το ντόπινγκ -στη σύγχρονη ανταγωνιστική και όχι τόσο συναγωνιστική εποχή.

Σκηνοθέτης της εκπομπής είναι ο Τάκης Παπαγιαννίδης, αρχισυντάκτης η Χριστίνα Οικονομίδου ενώ παραγωγός είναι η The Art Factory.

Πηγή:http://www.segas.gr/el/c3/index-c3c.asp?ParentID=1&id=3089

Δεν υπάρχουν σχόλια: