Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η Πολιτεία μπροστά στις υποχρεώσεις της…

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής

Η Πολιτεία μπροστά στις υποχρεώσεις της…

«Ο Στίβος είναι η βάση όλων των Αθλημάτων. Δεν θα σπάζαμε ποτέ το κατεστημένο των ομάδων της Αθήνας με τον Άρη, αν δεν κάναμε προπόνηση στίβου. Έτσι πήραμε το πρώτο πρωτάθλημα και ξεκίνησε η δυναστεία του Άρη. Όποιος δεν ξέρει από στίβο δεν μπορεί να καταλάβει τον αθλητισμό….»
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Γιάννη Ιωαννίδη, άνθρωπο του Αθλητισμού, που διηύθυνε τις τύχες του από τη θέση του αρμόδιου Υπουργού.

Ο Στίβος την περασμένη δεκαετία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και οι Αθλητές του χάρισαν στη Χώρα μας μεγάλες επιτυχίες. Οι επιτυχίες αυτές στηρίχθηκαν σε μια δυναμική που αναπτύχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Χώρα μας άρχισε να διεκδικεί την ανάληψη και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων . Τότε διαμορφώθηκε μια θετική ψυχολογία και ένα όραμα, δόθηκαν κίνητρα, διατέθηκαν μέσα και πόροι, με αποτέλεσμα την μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου ο Στίβος είχε την μερίδα του λέοντος με 5 μετάλλια και την έκτη θέση αντίστοιχα στον πίνακα των μεταλλίων.

Μετά το 2004, όλα άλλαξαν. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν ξανάνοιξαν. Αθλητικές υποδομές στην περιφέρεια έμειναν ημιτελείς. Υπήρξαν περικοπές στους προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών, στα κονδύλια Ολυμπιακής προετοιμασίας, στις τακτικές επιχορηγήσεις των Σωματείων, ενώ ο αθλητικός εξοπλισμός των Ο.Α. διασκορπίσθηκε και μοιράσθηκε εν κρυπτώ κ.λπ.

Σοβαρά προβλήματα επίσης ακόμη και σήμερα συνιστούν οι δυσκολίες στην χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου με ευθύνη της Πολιτείας παραχωρούνται στον επαγγελματικό αθλητισμό (βλέπε στάδιο Καραϊσκάκη, ΟΑΚΑ, ΣΕΦ κ.λπ.) σε βάρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού, καθώς επίσης η παντελής μέριμνα ανανέωσης και συντήρησης του αθλητικού εξοπλισμού, που δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην διεξαγωγή τόσο των προπονήσεων, όσο και των αγώνων Στίβου.

Στο συγκρότημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ πριν το 2004, λειτουργούσαν ξενώνες και εστιατόρια για την εξυπηρέτηση των επίλεκτων Αθλητών διαφόρων αθλημάτων. Έκλεισαν για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες και δεν ξανάνοιξαν ποτέ. Στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά το εντευκτήριο και το εστιατόριο δεν λειτούργησαν ποτέ. Το εργομετρικό κέντρο Αθλητικών Ερευνών υποχρηματοδοτείται και υπολειτουργεί. Η Χώρα μας δεν διαθέτει σήμερα ούτε ένα προπονητικό κέντρο σε υψόμετρο.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την μείωση των ωρών φυσικής αγωγής και αθλητισμού στα Σχολεία, την ολοένα και αυξανόμενη πίεση χρόνου και υποχρεώσεων των μαθητών της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, την κατάργηση των κινήτρων για τους νέους Αθλητές κ.λπ. αντιλαμβάνεται γιατί ο Ελληνικός Αθλητισμός έχει περάσει σε περίοδο ύφεσης.

Ιδιαίτερα ο Στίβος θα επηρεασθεί περισσότερο από άλλα αθλήματα, γιατί η προπόνηση του είναι απαιτητική και δύσκολη, πολλές φορές μονότονη και επηρεάζεται δραστικά από τις καιρικές συνθήκες.

Τέλος η παντελής αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα του Doping περιοριζόμενη μόνο στην αυστηροποίηση των ποινών και την κατάργηση των κινήτρων, έχει ενοχοποιήσει τον πρωταθλητισμό και δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς στην κοινωνία, στους γονείς και τελικά τους νέους για την ενασχόλησή τους με τον Αθλητισμό και ιδιαίτερα τον Πρωταθλητισμό, που είναι η φυσική διέξοδος και εξέλιξη για κάποιον νέο που αθλείται συστηματικά.

Προϋποθέσεις για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής για τον Ελληνικό Αθλητισμό αλλά και τον Στίβο ειδικότερα, είναι η ριζική αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων, παθογενειών και αρνητικών καταστάσεων, αλλά πάνω απ’ όλα ένα νέο σχέδιο για τον Αθλητισμό τη Φυσική Αγωγή και τα Σπόρ στην Ελλάδα που θα δίνει κίνητρα, μέσα, πόρους, ψυχολογία, και όραμα στην Ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους.

Μόνο εάν ο Αθλητισμός αποτελέσει στρατηγική επιλογή της Πολιτείας, ως βασική συνιστώσα Πολιτισμού, Παιδείας και Υγείας θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Η νέα Αθλητική Ηγεσία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ευθύνες, προκειμένου να αλλάξει ριζικά τα πράγματα. Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Βασίλης Σεβαστής
Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: