Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

27ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών. Η σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κας Aντζελας Γκερέκου - IAAF: "Χρυσός" ο


H ανατολή μιας νέας εποχής στην καθιέρωση ακόμη περισσότερο του θεσμού διεθνώς αλλά και στις συνειδήσεις των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο φιλάθλων έγινε ορατή στη χθεσινή πρώτη μεγάλη Συνέντευξη Τύπου ενόψει του 27ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών (Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στη διαδρομή Μαραθώνας-Παναθηναϊκό Στάδιο).
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Κλασικού Μαραθωνίου Κωνσταντίνος Παναγόπουλος άνοιξε την ενημερωτική εκδήλωση με μια ευχάριστη είδηση για την οποία χειροκρότησαν όλοι που βρέθηκαν στην αίθουσα «Horizon» του ξενοδοχείου «Caravel: Η IAAF ενημέρωσε τον ΣΕΓΑΣ ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος από του χρόνου που γιορτάζονται τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα θα συμπεριλαμβάνεται στους Χρυσούς Μαραθωνίους και όχι στους ασημένιους όπως μέχρι τώρα!
Παρόντων στο πάνελ της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελας Γκερέκου, του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή, του γενικού διευθυντή της ALPHA BANK (μεγάλου χορηγού του αγώνα) Γιώργου Αρώνη, του Δημάρχου Μαραθώνα Σπύρου Ζαγάρη, και του Συντονιστή Οργάνωσης του Κλασικού Μαραθωνίου Μάκη Ασημακόπουλου, ο κ.Παναγόπουλος τόνισε επίσης:

«Το να συμπεριληφθεί ο Κλασικός Μαραθώνιος στους λίγους χρυσούς Μαραθωνίους σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μεγάλη υπόθεση και για όσους έχουν συνεισφέρει στη διοργάνωση η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς πέρυσι ήταν μόνο οκτώ οι Χρυσοί Μαραθώνιοι παγκοσμίως.
Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατηθεί αυτός ο τίτλος για μια διοργάνωση που αποτελεί πηγή αρχών και αξιών. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για να έλθει η διοργάνωση στο επίπεδο που βρίσκεται είναι μεγάλες και η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφού λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν προστεθεί προβλήματα και έχουν μειωθεί οι χορηγοί.
Από την Πολιτεία μέχρι 4 Οκτωβρίου είχαμε μόνο υποσχέσεις χωρίς έμπρακτη συνεισφορά. Εντούτοις το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε ότι ουδεμία περικοπή θα υπάρξει. Όλα τα απαραίτητα θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς έχουμε στη διάθεσή μας το Ζάππειο για τις εγγραφές, και την έκθεση ΕXPO, καρδιαγγειακό έλεγχο των μετεχόντων, αλλαγή διέλευσης και κατεύθυνσης προς το Παναθηναϊκό Στάδιο, συν την συμβολή στην προσπάθεια για το περιβάλλον.
Επί πλέον, υπάρχουν περισσότερες εκδηλώσεις με κυριότερη αυτή στη μνήμη Γρηγόρη Λαμπράκη στις 6 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μεγάλο ορόσημο είναι ασφαλώς η συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, μια γιορτή που συνδυάζει πολιτισμό, αθλητισμό και τουρισμό και βέβαια η παρουσία της υφυπουργού κ. Γκερέκου εδώ μας γεμίζει αισιοδοξία ότι στο μέλλον τα πράγματα θα πάνε καλύτερα..
Θέλω επίσης να εκφράσω τη χαρά μου για το νέο ρεκόρ συμμετοχής των 10.600 δρομέων έναντι 10.100 πέρυσι.
Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους που συμβάλλουν στη διοργάνωση και πρώτα-πρώτα τους 900 εθελοντές. Ευχαριστώ τους χορηγούς ALPHA BANK, Δήμο Μαραθώνα, Τηλεόραση και Ραδιοφωνία ΣΚΑΙ και τους εκπροσώπους του Τύπου προκαταβολικά για τον χώρο και χρόνο που θα αφιερώσουν και τα σχόλια που θα κάνουν για τη διοργάνωση».

Ο πρόεδρος Βασίλης Σεβαστής υπογράμμισε:
«Καλωσορίζω την κ. Γκερέκου και της εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της που είναι δύσκολο ως προς τον τομέα του αθλητισμού καθώς ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται στην αναζήτηση οράματος, κατεύθυνσης και πόρων. Αργεί η τοποθέτηση ΓΓΑ και τα προβλήματα συσσωρεύονται. Θα είμαστε δίπλα της σε ότι χρειαστεί.
Ο Μαραθώνιος είναι ένα γεγονός που συνδέει αθλητισμό, πολιτισμό και τουρισμό όπως παρατήρησε και ο υπουργός κ.Γερουλάνος σε πρόσφατη συνέντευξη του αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν ορατή η συμβολή της Πολιτείας οικονομικά. Οι προοπτικές είναι μεγάλες και να μην τις επαναλάβω. Να προσθέσω μόνο ότι το γεγονός προσλαμβάνει επίσης όλο και μεγαλύτερη κοινωνική και οικολογική διάσταση και τα μηνύματα σΆ αυτούς τους τομείς είναι όλο και περισσότερα.

Το 2010 είναι ένα ορόσημο ιδιαίτερα σημαντικό το οποίο ίσως δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί στην Ελλάδα ενώ στο εξωτερικό ήδη προετοιμάζονται μεγάλες εκδηλώσεις για τον γιορτασμό του.
Εμείς αποφασίσαμε να οργανώσουμε την εκδήλωση μνήμης για τον Γρηγόρη Λαμπράκη τον αθλητή, άνθρωπο και αγωνιστή της ειρήνης που συνέδεσε το όνομά του και με τον Μαραθώνιο και πιστεύω ότι θα είναι μεγάλη στιγμή η συνάντηση την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής των τριών δημιουργών της ταινίας «Ζ» Βασίλη Βασιλικού, Κώστα Γαβρά και Μίκη Θεοδωράκη.
Σημαντική εκδήλωση και τα εγκαίνια του Μουσείου Μαραθωνίου στον Μαραθώνα το Σάββατο καθώς το Μουσείο μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα διάδοσης του Μαραθωνίου».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γκερέκου τονίζοντας στον χαιρετισμό της:
«Θεωρώ εξαιρετική τύχη, το γεγονός ότι μία από τις πρώτες παρουσίες μου, ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αφορά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα θεσμό που δεν αναδεικνύει μόνο αξίες και αρχές. Αναδεικνύει - και μάλιστα με τρόπο ιδανικό - τις πολλές και σημαντικές συνέργιες που υπάρχουν και πρέπει να υποστηριχθούν και να αναδειχθούν, ανάμεσα στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τον Τουρισμό.

Χαίρομαι ακόμη περισσότερο που σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας αναβαθμίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου από την Ασημένια στη Χρυσή κατηγορία Μαραθωνίων και για το λόγο αυτό συγχαίρω και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την τόσο σπουδαία αναβάθμιση.

Η Κυβέρνηση, θεωρεί τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού. Μια σημαντική δυνατότητα δημιουργίας ενός ξεχωριστού αγώνα, ενός ξεχωριστού γεγονότος θα έλεγα, με μοναδικά, αυθεντικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να προσελκύουν κάθε χρόνο την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης και να οδηγούν χιλιάδες δρομείς από ολόκληρο τον κόσμο στην Αθήνα.»

Και η κα Γκερέκου υπογράμμισε
Πολύ περισσότερο βέβαια, όταν έχουμε μπροστά μας την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Μία μεγάλη ευκαιρία και μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Ευκαιρία για να φέρουμε ξανά την Ελλάδα και το Μαραθώνιο, στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης και πρόκληση για να διαχειριστούμε σωστά την ευκαιρία αυτή, ώστε τα οφέλη για τη χώρα μας και τον Αγώνα, να είναι πολλά, σημαντικά και κυρίως μόνιμα.

Εύχομαι σε όλες και όλους, που την Κυριακή θα ακολουθήσουν τα βήματα του θρυλικού ημεροδρόμου της Μάχης του Μαραθώνα, άλλοι όλα, άλλοι απλά ξεκινώντας και τερματίζοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, να έχουν καλό αγώνα, να τερματίσουν στο Παναθηναϊκό στάδιο, ξεπερνώντας τα προσωπικά τους όρια. Να γίνουν και οι ίδιοι, μέρος της Ιστορίας».

πηγή:http://www.segas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: