Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Το... μυστικό για το 5άρι


Της Ρούλας Βλασσοπούλου
απο:http://www.sport-fm.gr/article/165529

Οταν κάποιος αθλητής του στίβου βελτιώνει ρεκόρ κατά το ελάχιστο δυνατόν, συνήθως ακούγεται «ούτε ο Σεργκέι Μπούμπκα να ήταν!». Δεν είναι τυχαίο. Ο «τσάρος» είχε δημιουργήσει σχολή με την πόντο πόντο άνοδο του παγκόσμιου ρεκόρ. Και η καλύτερη μαθήτριά του δεν είναι άλλη από την προστατευόμενή του.
Η Γελένα Ισινμπάγεβα αρκετές φορές έχει δεχθεί κριτική για την τάση της να εφαρμόζει ακριβώς αυτό το πλάνο. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις που η ίδια προφανώς ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, εξηγώντας ότι αυτό που την παρακινεί δεν είναι το πώς θα εξασφαλίσει περισσότερα χρηματικά έπαθλα από τη συγκεκριμένη τακτική, αλλά το πώς θα συνεχίσει να προσφέρει τη συγκίνηση της κατάρριψης ενός παγκόσμιου ρεκόρ για καιρό. Κάτι που θα ήταν δύσκολο αν το ανέβαζε περισσότερο.

Καλά όλα αυτά, τι συνέβη όμως και το πλάνο της άλλαξε στην πρώτη της φετινή εμφάνιση; Γιατί η έκπληξη προχθές στο Ντόνετσκ δεν ήταν ότι κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού –άλλωστε ήταν η έκτη συνεχής φορά που το πραγματοποίησε στο μίτινγκ που διοργανώνει ο Μπούμπκα στη γενέτειρά του. Το απρόσμενο ήταν ότι το πέτυχε δύο φορές, με άλμα στα 4,97 μ. και τα 5 μέτρα. Λεπτομέρεια; Φορούσε την εμφάνιση της εθνικής Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι εκείνη του χορηγού της.

Μία πρόχειρη μελέτη στο… φαινόμενο Ισινμπάγεβα αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η «τσαρίνα» έχει ένα μυστικό που την οδηγεί πάνω από το εν λόγω «φράγμα». Προφανώς και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι άλλη μία φορά έχει παραμείνει σε αγώνα μετά την κατάρριψη παγκόσμιου ρεκόρ. Το καλοκαίρι του 2005, όταν στο Λονδίνο έγραψε μία εκτενή… παράγραφο στην ιστορία του αγωνίσματος. Στις 22 Ιουλίου είχε περάσει αρχικά τα 4,96 μ. και στη συνέχεια τα 5 μ., για πρώτη φορά στην καριέρα της.

Οπως εκμυστηρεύθηκε προχθές, αυτό ακριβώς ήταν το πλάνο της και για το Ντόνετσκ. Να ανεβάσει αρχικά κατά ένα εκατοστό το παγκόσμιο ρεκόρ (4,95 μ.) και στη συνέχεια να δοκιμάσει στα 5 μέτρα. Μία άλλη… παράξενη συνήθειά της, όμως, την ανάγκασε να το αλλάξει. Οταν έχασε δύο φορές τα 4,96 μ. και ανέβασε τον πήχη ένα ακόμα εκατοστό για την τρίτη της προσπάθεια. Η Ισινμπάγεβα δεν κρύβει πως είναι… προληπτική σε αυτό το θέμα κι άλλες φορές έχει κάνει ακριβώς το ίδιο, όταν θεωρεί ότι τη δεδομένη στιγμή ένας αριθμός της φέρνει… γρουσουζιά.

Οταν στα 21 της χρόνια η Ρωσίδα έγραψε για πρώτη φορά το όνομά της δίπλα σ' ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γυναικών –στις 13 Ιουλίου 2003– περνώντας τα 4,82 μ., πολλοί έβλεπαν στο πρόσωπό της μία αθλήτρια που θα κυριαρχήσει στο αγώνισμα. Ακόμα κι αυτούς, όμως, τους ξένιζε η δήλωση που δεν άργησε να έρθει. «Θέλω να καταρρίψω περισσότερα παγκόσμια ρεκόρ από τον Σεργκέι Μπούμπκα», έλεγε και συχνά-πυκνά εξακολουθεί να το επαναλαμβάνει. Μόνο που πλέον γίνεται πιο πιστευτή. Με τα δύο προχθεσινά ρεκόρ έφτασε τα 26 και της λείπουν εννέα για να ισοφαρίσει τον μέντορά της.

Σύμφωνα με τον μάνατζέρ της, πάντως, η «τσαρίνα» είναι έτοιμη να προσθέσει μερικές ακόμα ρεκόρ στη σχετική λίστα και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. «Είναι σε κατάσταση να περάσει τα 5,10 μ. τον φετινό χειμώνα. Το άλμα της στα 5,00 μ. στο Ντόνετσκ ήταν σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Ντάνιελ Βέσφελντ. Πιο απλά, να βρεθεί πάνω και από το ρεκόρ του ανοιχτού (5,05 μ.). Η ίδια προτίμησε να μη μιλήσει με εκατοστά, αλλά να αξιοποιήσει αλλιώς την έφεσή της στους αριθμούς. «Σκοπεύω να καταρρίψω 10-15 παγκόσμια ρεκόρ ακόμα», είπε αναφερόμενη στο πώς θα… περάσει τον χρόνο της μέχρι να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Αν αναλογιστεί κανείς πώς ξεκίνησε τη χρονιά της, σε συνάρτηση με τα όσα έλεγαν εκείνη και ο προπονητής της, σίγουρα δεν θα δυσκολευτεί να την πιστέψει. Ο Βιτάλι Πετρόφ έχει τονίσει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες πως η «τσαρίνα» είχε στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της απ' ό,τι συνήθως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπήκε πιο αργά σε διαδικασία προετοιμασίας και οι αγώνες του κλειστού στίβου θα αποτελούσαν μόνο δοκιμή για το καλοκαίρι. Μετά την πρεμιέρα όλοι περιμένουν την επόμενη δοκιμή της.
Πηγή: SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια: