Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Ανεξέλεγκτη η αγορά συμπληρωμάτων


Εκτός ελέγχου βρίσκεται η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, καταλήγουν έντεκα εκατομμύρια συσκευασίες σκευασμάτων αυτού του τύπου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ως χώρα προέλευσης την Κίνα. Οι έλεγχοι σπανίζουν, καθώς τα συμπληρώματα διακινούνται από «πλάγιες» εμπορικές οδούς, όπως το Διαδίκτυο και μέσω των γυμναστηρίων.Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Ευριπίδης Αδάμου, με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε με την εθνική ομάδα άρσης βαρών.

«Κάθε λογής ύποπτα σκευάσματα φτάνουν στην ελληνική αγορά χωρίς να ελέγχονται από κανέναν», σημειώνει στο «Εθνος» ο κ. Αδάμου, επισημαίνοντας πως υπήρξαν περιπτώσεις που Ελληνες φαρμακέμποροι μπλόκαραν παρτίδες με σκευάσματα που έφτασαν στη χώρα μας και περιείχαν επικίνδυνα συστατικά.

«Ο καταναλωτής -και ακόμη περισσότερο η πολιτεία- θα πρέπει να προμηθεύεται οποιοδήποτε σκεύασμα μέσω των νομίμων οδών, οι οποίες παρέχουν και ασφάλεια για τους λήπτες των ουσιών αυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να σημειώσει: «Ο πολίτης είναι εξασφαλισμένος μόνο για ό,τι αγοράζει από τα φαρμακεία, που προμηθεύονται φάρμακα και συμπληρώματα από τις φαρμακαποθήκες».

Σύμφωνα με τον κ. Αδάμου, η ασυδοσία που επικρατεί στον χώρο των συμπληρωμάτων αποδεικνύεται από την έλλειψη τάξης και την αδιαφάνεια που υπάρχει στη διακίνηση βιταμινών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημα στοιχεία η κατανάλωση για το 2002 ανήλθε σε 7.500.000 κουτιά, τζίρος 22,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2003 έφτασε τα 7.350.000 κουτιά και αξία 27,5 εκατομμύρια, ενώ το 2004 διακινήθηκαν 7.400.000 κουτιά, συνολικής αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σημαντικός ρόλος των ελληνικών φαρμακαποθηκών στον ομαλό και αξιόπιστο τρόπο διακίνησης φαίνεται να αναγνωρίζεται και από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως αναφέρει ο κ. Αδάμου, με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα, δικαιώνεται η προσφυγή που έκαναν ιδιοκτήτες ελληνικών φαρμακαποθηκών σε βάρος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία είχε αρνηθεί να τους προμηθεύσει με φάρμακα για «παράλληλες» εξαγωγές.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει ότι «...η άρνηση μιας επιχειρήσεως Βε δεσπόζουσα θέση (φαρμακευτική εταιρεία) να ικανοποιήσει πλήρως τις παραγγελίες που της απευθύνουν οι χονδρέμποροι φαρμάκων, η οποία οφείλεται στην πρόθεσή της να περιορίσει τις εξαγωγές τους και τη ζημία που της προκαλεί το παράλληλο εμπόριο, αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά...».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=808389

Δεν υπάρχουν σχόλια: