Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Ντόπινγκ 100 χρόνια ιστορίας .



Μία απλή, αλλά συνάμα σημαντική, καταγραφή της εξέλιξης του ντόπινγκ στον αθλητισμό. Εκατό χρόνια ιστορίας μέσα σε λίγες αράδες.

1886
Πρώτη επίσημη αναφορά θανάτου αθλητή από χρήση ουσιών. Θύμα ένας Γάλλος ποδηλάτης, στον οργανισμό του οποίου βρέθηκε υπερβολική ποσότητα τριμεθύλης.

1900
Έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα καταπραϋντικά (κοκαΐνη, ηρωΐνη, καφεΐνη), την ώρα που τα περισσότερα από αυτά χορηγούνται μόνο ύστερα από συνταγή γιατρού.

1904
Ο μαραθωνοδρόμος Τόμας Χικς δεν αντέχει... Ως αιτία θανάτου του χαρακτηρίζεται ένα "δολοφονικό" μίγμα μπράντι και στρυχνίνης, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον ευρέως.

1930
Η στρυχνίνη μπαίνει στο... ντουλάπι, αφού αρχίζει η χρήση αμφεταμινών.

1945
Τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, είναι το πλέον προσιτό έδαφος για να δοκιμαστούν τα αναβολικά στεροειδή.

1952
Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η χρήση αμφεταμινών οδηγεί αρκετούς αθλητές στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

1955
Οι Αμερικάνοι πρωτοπορούν και πάλι. Προβαίνουν στη χρήση στεροειδών ανδρογόνων για να ανταπεξέλθουν στις επιτυχίες της ανατολικής -κομουνιστικής- Ευρώπης.

1960
Και άλλος θάνατος. Ο Δανός ποδηλάτης Κούρτ Γένσεν χάνει τη ζωή του από υπερβολική χρήση αμφεταμινών, οι οποίες έστω και... ξεπερασμένες συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους.
1968
Η ΔΟΕ παίρνει μέτρα κατά της έξαρσης του φαινόμενου. Αφού ανακοινώνονται οι πρώτες λίστες με απαγορευμένες ουσίες, αρχίζουν τα πρώτα αντι-ντόπινγκ τεστ.

1972
Ο Σουηδός Μπιορν Έκμπλομ "εφεύρει" το ντόπινγκ του αίματος.

1988
Ο Μπεν Τζόνσον δεν τη γλιτώνει, όπως κατάφεραν κάποιοι άλλοι. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, μετά τον τελικό των 100μ, βρίσκεται θετικός και τιμωρείται με διετή αποκλεισμό.

1998
Εμπορία απαγορευμένων ουσιών. Παράγοντας της ποδηλατικής ομάδας Festina συλλαμβάνεται για μεταφορά απαγορευμένων ουσιών που βρίσκονται στο αυτοκίνητό του πριν από το Γύρο Γαλλίας. Τουλάχιστον το 1/3 των ομάδων αποσύρονται από τον αγώνα είτε φοβούμενες είτε διαμαρτυρόμενες.

2003
Αποκαλύπτεται το σκάνδαλο της BALCO και της ουσίας τετραϋδρογεστρινόνης, ύστερα από ανώνυμο τηλεφώνημα.

2006-2007
Τα σκάνδαλα στην ποδηλασία πολλά και συνεχιζόμενα. Ο νικητής του Γύρου της Γαλλίας το 2006 ο Αμερικανός Φλόιντ Λάντις βρέθηκε με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ στον ίδιο αγώνα το 2007 ο Αλεξάντερ Βινοκούροφ βρέθηκε με δύο διαφορετικά ίχνη αίματος, το δικό του και ενός συμβατού δότη.

2007
Η Μάριον Τζόουνς παραδέχθηκε ότι είχε προβεί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών με αποτέλεσμα να της αφαιρεθούν τα μετάλλια που είχε κατακτήσει στις διεθνείς διοργανώσεις και της απαγγελθούν κατηγορίες για ψευδορκία, οι οποίες την οδήγησαν στη φυλακή.
από:http://www.contra.gr/Archive/ContraFiles/193965.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: