Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Διεθνής διάκριση του κ. Σαρασλανίδη και των συνεργατών του

από:

Hellas Athletic Newsletter

Σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού (ΕΑΑ) για επιστημονικά άρθρα προπονητικού περιεχομένου που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και σαν σκοπό έχει την επιμόρφωση των προπονητών αλλά και την ανάπτυξη του αθλήματος, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Σαρασλανίδη Πλούταρχο και συνεργάτες, τους Τσαλή Γιώργο, Πανουτσακόπουλο Βασίλη και Κυπριανού Ευθύμη κατέκτησαν την τιμητική διάκριση του «honorable mention». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 30 άρθρα από 15 χώρες. Το άρθρο έχει τίτλο «Η επίδραση των τριών στρατηγικών ρυθμού (τακτικής) στα πρώτα 200μ. στο γαλακτικό οξύ και σε βιομηχανικές παραμέτρους στην απόδοση του δρόμου των 400μ» και μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω μία περίληψη.

Περίληψη

Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση των τριών στρατηγικών ρυθμού (τακτικής) στην απόδοση του δρόμου των 400μ. Οκτώ υγιείς άνδρες φοιτητές φυσικής αγωγής συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη. Κάθε συμμετέχων εκτέλεσε 200m μέγιστη δοκιμασία (200MAX) και τρία δρομικά tests 400μ. σε μια τυχαία αντισταθμιστική σειρά σχεδιασμού. Οι δρομικές δοκιμές των 400μ. έγιναν με το πρώτο 200αρι σε διαφορετικό ρυθμό, που ορίσθηκε στο 98% (400, 98%), στο 95% (400, 95%), και στο 93% (400, 93%) της προσπάθειας για 200MAX. Η διέγερση του γαλακτικού συστήματος εκτιμήθηκε από τις τιμές συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος (BLA) μετά το τεστ. Η ταχύτητα (RS) ελέγχθηκε με συσκευές χρονομέτρησης. Η συχνότητα διασκελισμού (SF), το μήκος διασκελισμού (SL) και η κινηματική ανάλυση των κάτω άκρων αποκτήθηκαν με βιντεοκάμερες που λειτουργούν σε 100fps στα σημεία 125μ. και 380μ. της διαδρομής των τεστ. Μια ανάλυση 2-way διακύμανσης (ANOVA) με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό τροποποιήσεων που προκαλούνται από τις στρατηγικές της τακτικής που χρησιμοποιήθηκαν.

Δεν διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις τιμές συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος. Η πιο γρήγορη κούρσα στα 400μ. ήταν όταν εφαρμόσθηκε η τακτική στο 400, 93%, αλλά η απόδοση δεν ήταν σημαντικά διαφορετική (p> .05) μεταξύ των άλλων στρατηγικών της τακτικής. Η RS, SF και SL είχαν σημαντικά (p <.05) χαμηλότερες τιμές στο σημείο των 380μ. σε σύγκριση με το σημείο των 125μ. Στην τακτική 400, 98%, τόσο η SF όσο και το SL μειώθηκαν κατά περίπου 13%, ενώ η SF και το SL υποχώρησε 2,4% και 9,2% αντίστοιχα στη τακτική 400,93%.

Συμπερασματικά, η τακτική 400, 93%, όταν η διαφορά χρόνου μεταξύ των δύο μισών του αγώνα των 400μ. ήταν μικρότερη, καταγράφηκαν χαμηλότερες τιμές συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος και λιγότερο δυσμενείς τροποποιήσεις της μηχανικής δρομικής λειτουργίας το οποίο τελικά οδήγησε σε καλύτερη απόδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: