Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008
Άρχισε το Συνέδριο για την Ανάπτυξη του Αθλητισμού (ΕΠΑΚΑΒ) - Η ομιλία του Προέδρου
Άρχισε σήμερα Παρασκευή απόγευμα (18.00) το ετήσιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη του Αθλητισμού στη Βάση (ΕΠ.Α.Κ.Α.Β.) του ΣΕΓΑΣ στη Βασιλίτσα Γρεβενών με συνδιοργανωτές την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Μακεδονίας.
Η παρουσία των εκπροσώπων των ΕΑΣ-ΤΕ από ολόκληρη τη χώρα που ξεπέρασαν τους 100, χαιρετίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και τον Νομάρχη Δημοσθένη Κουπτσίδη που ευχαρίστησε με την σειρά του τον ΣΕΓΑΣ για την απόφασή του να διοργανώσει αυτή τη σημαντική εκδήλωση στη Βασιλίτσα.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, στη συνέχεια πήρε τον λόγο και έθεσε τους στόχους της επόμενης τετραετίας ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων, στην συμμετοχή της Πολιτείας στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που θα διευρύνουν την βάση και θα φέρουν τους νέους στον Αθλητισμό.
Στην συνέχεια ο κ Σεβαστής αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο οικοδόμημα του κλασικού αθλητισμού, αρχίζοντας από την Ομοσπονδία, τις ΕΑΣ-ΤΕ και τα Σωματεία.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Νομάρχη και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών για την άψογη φιλοξενία που μας επιφύλαξε φέρνοντας το συνέδριο μας σε αυτή την όμορφη γωνιά της Ελλάδας .
Τα 250.000.000 ευρώ που δίνει η Πολιτεία για τον αθλητισμό είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα δισεκατομμύρια που διατίθενται από την Πολιτεία σε άλλες κοινωνικές, πολιτιστικές και όχι μόνο δραστηριότητες, αν αναλογιστεί κανείς τα τεράστια οφέλη που προκύπτον για την ελληνική νεολαία και την κοινωνία από την ενασχόληση των νέων με τον Αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον κλασικό αθλητισμό.
Τα τελευταία χρόνια αντί να πραγματοποιείται αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων του αθλητισμού προς τους αθλητικούς φορείς και τους ΟΤΑ παρατηρείται το αντίθετο. Συγκέντρωση δηλ αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων στην ΓΓΑ.
Ένας ζωντανός οργανισμός όπως η Ομοσπονδία μας που έχει τεράστια εμπειρία και μαζικότητα καθώς είναι απλωμένη σε όλη την επικράτεια έχει υποχρέωση και πρέπει να αναζητά πόρους και λύσεις και να προτείνει νέες πρακτικές και μεθόδους στην κατεύθυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στην Ομοσπονδία, στις ΕΑΣ και στα σωματεία.
Στα σωματεία πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μοντέλα οργάνωσης που θα παρέχουν κίνητρα για την προσέλκυση νέων παιδιών, θα αποφέρουν έσοδα και θα επιτυγχάνουν μαζικοποίηση στη βάση των Σωματείων με την δημιουργία ακαδημιών, που θα προσφέρουν υπηρεσίες και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.
Στις ΕΑΣ πρέπει να γίνουν συνενώσεις βαθμιαία και συναινετικά και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την λειτουργία τους με αναζήτηση χορηγών για να αποτελέσουν τον αναπτυξιακό μοχλό στην περιφέρεια τους για την δημιουργία πολλαπλών αθλητικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Και ο Πρόεδρος κατέληξε για τις μεταρρυθμίσεις στην Ομοσπονδία «πρέπει να γίνει ευρύτερη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, ανανέωση του δικτυακού μας χώρου, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με το δυναμικό της Ομοσπονδίας.»
Ο κ Σεβαστής ζήτησε στη συνέχεια από την Πολιτεία να επεκτείνει το θεσμό των χορηγιών και στους αθλητικούς φορείς, Σωματεία και Ενώσεις επεκτείνοντας το αντίστοιχο Νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στον Πολιτισμό.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ Σεβαστής επανέλαβε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των αναβολικών που τόσο κακό έχει κάνει στο άθλημα και είχε σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση των νέων από τους χώρους άθλησης.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων και των γονιών τους που ενδεχομένως έχει κλονιστεί και να τους φέρουμε και πάλι κοντά στον αθλητισμό.
Τα πενιχρά αγωνιστικά αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και τα δυσάρεστα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στα θέματα του ντόπινγκ έχουν οδηγήσει στη λήψη νομοθετικών μέτρων που όχι μόνο δεν δίνουν λύση στα προβλήματα αλλά κινδυνεύουν να αποτελέσουν την ταφόπλακα του κλασικού αθλητισμού.
Το ντόπινγκ δεν καταπολεμείται με την περαιτέρω ποινικοποίηση των παραβατών, των κανονισμών ντόπινγκ, με τις φυλακίσεις αθλητών και προπονητών και την ουσιαστική κατάργηση των κινήτρων που είναι απαραίτητα να προσελκύσουν νέα παιδιά στον αθλητισμό.
Πολύ φοβάμαι ότι το φάρμακο δεν θα σκοτώσει τον ιό αλλά τον ασθενή» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου