Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΝΕΩΝ


H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τις πέντε υποψήφιες Πόλεις για τη διοργάνωση των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων που θα γίνει το 2010. Στην τελική λίστα συμπεριελήφθη και η Αθήνα, ενώ οι υπόλοιπες είναι οι: Μπανγκόνγκ (Ταϊλάνδη), Μόσχα (Ρωσία), Σινγκαπούρη (Σινγκαπούρη) και Τορίνο (Ιταλία). Αποκλέιστηκαν από την συνέχεια της διαδικασίας επιλογής οι Ντέμπρετσεν, Γουατεμάλα Σίτι, Κουάλα Λουμπούρ και Πόζναν. Η ΔΟΕ έχει συστήσει μία επιτροπή με πρόεδρο τον Σεργκέι Μπούμκα, η οποία στο τέλος Ιανουαρίου θα δώσει τις εκθέσεις της για τις υποψήφιες Πόλεις. Η νικήτρια θα ανακοινωθεί τέλος Φεβρουαρίου του 2008.

Ο Μίνως Κυριακού, Πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων "ΑΘΗΝΑ 2010" δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που η ΔΟΕ έδειξε εμπιστοσύνη στην υποψηφιότητά μας. Εάν οι Αγώνες Νέων 2010 πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, οι νεαροί αθλητές θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να μάθουν Ολυμπιακή Ιστορία, αλλά και να τη βιώσουν στη χώρα που συνιστά το αρχαιότερο Διδασκαλείο του Ολυμπιακού Πνεύματος. Θα ήμασταν περήφανοι να υπηρετήσουμε το Ολυμπιακό Κίνημα εξάπτοντας ξανά την φαντασία των νέων ανθρώπων για τα Ολυμπιακά Ιδεώδη».

Τα δυνατά σημεία της υποψηφιότητας της Αθήνας είναι: 1) Η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και το μοναδικό περιβάλλον της Αθήνας διασφαλίζουν την επίτευξη παγκόσμιας προβολής των ιστορικών εναρκτήριων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, 2) Στην Αθήνα τα διαχρονικά ιδανικά του Ολυμπισμού ισορροπούν μεταξύ του αρχαίου ναού του Παρθενώνα του Περικλή και του μοντέρνου στεγάστρου του Καλατράβα, παρέχοντας έμπνευση στους αυριανούς "ήρωες", 3) Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων του 2010 θα συνδυάζουν συναγωνισμό σε εγκαταστάσεις της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, ενώ η σφαιροβολία και τα αγωνίσματα της πάλης θα πραγματοποιηθούν στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, 4) Το Ολυμπιακό Χωριό Νεότητας θα στεγασθεί σε ένα από τα Ολυμπιακά χωριά δημοσιογράφων που χρησιμοποιήθηκαν για τους αγώνες "Αθήνα 2004",στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, 5) Με πολύ μικρή απαιτούμενη κατασκευαστική διαδικασία (η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων είναι έτοιμες), είναι αγώνες φιλικοί προς το περιβάλλον, 6) Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, η πόλη της Αθήνας και οι πολίτες υποστηρίζουν μαζικά την υποψηφιότητα, 7) Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία προσφέρει εδώ και πολλές δεκαετίες Ολυμπιακή μόρφωση σε νέους ανθρώπους, 8) Επιμορφωτικά και πολιτιστικά προγράμματα με την τελευταία τεχνολογία στα multimedia θα συνδυάσουν την πλούσια διαφορετικότητα των νέων αθλητών, 9) Η Αθήνα είναι ένας μαγνήτης νέων επισκεπτών από όλες τις μεριές του κόσμου. Οι αθλητές μπορούν να αποκτήσουν αξέχαστη νεανική εμπειρία.
sportnet Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Ιωαννίδης: «Οφείλω την διαδρομή μου στο στίβο».

Έχει φάει χρόνια με το... κουτάλι τους αγωνιστικούς χώρους και επί σειρά ετών ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό. Τώρα από ένα άλλο πόστο, πάλι σε σχέση με τον αθλητι­σμό, ο Γιάννης Ιωαννίδης προξένησε εντύπωση στη διάρκεια της συνέντευ­ξης Τύπου για τον Μαραθώνιο της Α­θήνας. Μιλώντας για τον στίβο ο υφυ­πουργός Αθλητισμού τόνισε ότι οφεί­λει τη διαδρομή του στον στίβο, αφού είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα σπάζα­με ποτέ το κατεστημένο των ομάδων μπάσκετ της Αθήνας με τον Άρη αν δεν κάναμε προπόνηση στίβου. `Ό­ταν είχε αναλάβει την ομάδα της, Θεσσαλονίκης πήγαιναν στο Καυκαντζόγλειο και με τον Νίκο Ζαχαριάδη έκα­ναν καθημερινή προπόνηση με τρέξι­μο κ.ά. «Έτσι, πήραμε το πρώτο πρω­τάθλημα και ξεκίνησε η δυναστεία του Άρη, δεν θα γινόταν αλλιώς αν δεν α­ποφασίζαμε να ακολουθήσουμε την προπόνηση των αθλητών του στίβου», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης. Επίσης, δή­λωσε πώς «όποιος δεν ξέρει από στίβο δεν μπορεί να καταλάβει τον αθλη­τισμό» και πως μαζί με το πόλο είναι τα πιο δύσκολα αθλήματα. Τέλος, ανακοίνωσε δύο σημαντι­κές αποφάσεις: «Στη Θεσσαλονίκη έ­χουμε κάνει προσπάθειες για τον στί­βο, όπως το ότι μπορούν 50 αθλητές να εξετάζονται δωρεάν στο νοσοκο­μείο ΑΧΕΠΑ και έχουμε σκοπό να κά­νουμε ξενώνες δίπλα στο Καυταντζόγλειο για να μένουν αθλητές από τη Βόρεια Ελλάδα, που θέλουν να γυ­μνάζονται στη Θεσσαλονίκη».

Από δημοσίευση « στον Πρωταθλητή» 3/11/07